6. Leczenie trądziku dietami

Dietetyka jest nauką o racjonalnym odżywianiu się w stanach zdrowia oraz chorób. Leczenie dietetyczne wywiera ogromny wpływ na rozwój i przebieg trądzików. Jak już wspomniałem w rozdz. III, obecność w pożywieniu licznych substancji chemicznych wywołuje lub nasila rozwój zmian trądzikowych.

Przy każdym trądziku należy wyłączyć z diety pokarmy sporządzone na tłuszczach zwierzęcych (z wyjątkiem tranu), ponadto produkty smażone na tłuszczach wykorzystywanych wielokrotnie do tego celu (konieczne jest unikanie publicznych smażalni rozmaitych potraw; taki przesmażony, przepalony tłuszcz jest niezmiernie szkodliwy). Trzeba wyłączyć z jadłospisu pokarmy drażniące (z dużą zawartością pieprzu, ostrej papryki i octu spirytusowego - syntetycznego). Niezbędne jest ograniczenie soli w pożywieniu, która wydala się przez skórę tworząc nacieki zapalne, wysięki i pryszcze, a ponadto drażni gruczoły łojowe. Sól powoduje dojrzewanie zaskórników utajonych, podobnie jak smalec, łój wołowy czy barani, a nawet nieświeże masło i niskiej jakości margaryny.

 

Bezwzględnie trzeba unikać produktów (słodycze, napoje, sztuczne soki) zawierających w swym składzie syntetyczne aromaty (określane niekiedy jako identyczne z naturalnymi), barwniki, benzoesany, glikole, saletrę. Te składniki działają silnie trądzikotwórczo. Trądzik nasilają też mikotoksyny obecne w nieświeżych (lub niskiej jakości) orzeszkach oraz w importowanych owocach i warzywach, źle przechowywanych. Owoce i warzywa przed obróbką lub spożyciem trzeba dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Niezbędne jest także ograniczenie lub wyeliminowanie z diety kawy, czekolady, alkoholu (koniaki, likiery, wódki), kakao i chałwy. Szkodliwe jest także oddziaływanie tytoniu i to nie tylko poprzez czynne (bezpośrednie) palenie, ale również i bierne. Składniki dymu tytoniowego z łatwością przenikają do skóry, w skórze są także matabolizowane i kumulowane. Wreszcie skóra jest organem, przez który organizm wydala sporo toksycznych składników tytoniowych. Przebywanie w pomieszczeniach silnie zadymionych doprowadza do rozpuszczania się składników dymu w tłuszczopocie, a następnie do ich resorpcji w głąb skóry. Dym tytoniowy działa drażniąco na skórę, podwyższa stężenie cholesterolu i lipoprotein o małej gęstości w surowicy krwi, zmniejsza ukrwienie i obniża proces oddychania skóry.

Konieczne jest zwalczanie zaparcia. Osoby cierpiące na trądzik powinny wypróżniać się codziennie, bowiem wchłaniane zwrotnie (z zalegającego kału w jelitach) do krwi toksyczne substancje kałowe (merkaptany, siarkowodór, indol, skatol) wydzielają się przez skórę, zatruwając ją i wywołując pryszcze. Zatem leczenie dietetyczne ma na celu pobudzanie perystaltyki jelit i usprawnianie pasażu treści pokarmowej. W tym celu zalecam picie wód zdrojowych (patrz Balneoterapia i hydroterapia), zsiadłego mleka, kefiru, jogurtu, i maślanki. Wypróżnienia regulują także zioła i produkty pszczelarskie. Podaje się owoce, jarzyny, ziarna zbóż (rozmaite müsli), drożdże. Zalecam także spożywanie pokarmów bogatych w białko (soja, soczewica, groszek, fasola, selery, ryby, cieciorka, mięso drobiowe i cielęce, pędy bambusa i kiełki).

Soja oraz kompot z rabarbaru działają antyandrogennie, zatem korzystnie działają przy trądziku dziecięcym, młodzieżowym, bliznowcowym, przewlekłym i różowatym.

Drożdże najlepiej spożywać następująco:

1. Móżdżek drożdżowy: dwie średnie cebule pokroić drobno w kosteczkę i zeszklić na tłuszczu roślinnym (można lekko zarumienić), następnie włożyć dwie kostki drożdży i energicznie mieszając aby się nie przypaliły doprowadzić do ich rozpuszczenia (staną się płynne), następnie wbić 3-4 jajka, posolić wsypać przyprawy (cury, bazylia, pieprz) i mieszając doprowadzić do konsystencji jajecznicy. Podawać z frytkami (przygotowanymi na świeżym oleju) lub ziemniakami gotowanymi. Proporcje dla dwóch osób.

2. Napój drożdżowy: zimną przegotowaną wodę osłodzić cukrem (5 łyżeczek cukru na 1 l wody), następnie rozpuścić w niej 1 łyżkę drożdży, przelać do słoja, nakryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Pić 3 razy dz. po 1 szkl.

Krosno-Gdynia-Poznań 2000-2005