Maseczki przydatne w akneterapii i leczeniu łojotoku

 

Danuta Anglart

 

 

 

MASECZKI DO CERY TŁUSTEJ TRĄDZIKOWEJ

 

Maseczka oczyszczająca I

Przy rozszerzonych porach i tzw. brudnej  cerze, można zrobić raz lub dwa razy w tygodniu maseczkę z białka. Najpierw jednak trzeba poddać twarz parowej kąpieli rumiankowej (UWAGA: przy popękanych lub rozszerzonych naczynkach krwionośnych nie należy robić  parówki). Następnie spłukać zimną wodą i pokryć cienką warstwą piany ubitej z białek, pamiętając, by nie nakładać maseczki na okolice oczu. Po 15-20 minutach spłukać twarz  ciepłą wodą. Po takim zabiegu skóra wygładza się, pory ulegają ściągnięciu. Na koniec wklepać w skórę krem nawilżający.

 

Maseczka oczyszczająca II

Raz w tygodniu można stosować następującą maseczkę oczyszczającą. Ciepłą herbatkę z rumianku mieszamy z mlekiem w proszku, tak aby powstała gęsta masa. Twarz i szyję pokrywamy grubą warstwą. Po 20 minutach, gdy maseczka przeschnie, skruszamy ją palcami. Resztę zmywamy ciepłą wodą.

 

Maseczka z drożdży I

Dwa razy w tygodniu możemy stosować tą maseczkę. Robimy dość gęstą papkę z drożdży (ok. 2 dag) oraz mleka (ok. 2 łyżki) i nakładamy ją na całą twarz omijając okolice oczu. Po jej wyschnięciu (15-20 min.) zmywamy maseczkę. Wklepujemy krem.

 

Maseczka dla cery tłustej z drożdży II

Łyżkę drożdży zmieszać z przegotowaną zimną wodą, dodać kilkanaście kropli soku cytrynowego. Papkę nałożyć na twarz i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Zwilżonymi opuszkami palców rozmasowywać maseczkę na skórze przez kilka minut. Opłukać twarz zimną wodą.

 

Maseczka z kiwi

Przetłuszczającej cerze przyda się raz lub dwa razy w tygodniu maseczka oczyszczająca, która również ściągnie pory i usunie złuszczający się naskórek. Przygotowujemy ją w następujący sposób: mieszamy 2 łyżeczki otrębów pszennych z 2 łyżeczkami twarogu oraz ćwiartką startego kiwi. Nakładamy na umytą twarz na 15 minut.

 

Maseczka z płatków owsianych I

Mieszamy 2 łyżki płatków owsianych z taką samą ilością ciepłego mleka. Masę odstawiamy na 10 minut, po czym nakładamy na twarz i pozostawiamy 20 minut. Zmywamy letnią, potem zimną wodą.

 

Maseczka z płatków owsianych II

Dwie łyżki zmielonych płatków owsianych łączymy ze świeżym surowym białkiem, które najpierw się ubija trzepaczką lub widelcem na pianę stopniowo dodając pod koniec ubijania mąkę owsianą. Ta puszysta masa powinna zostać na skórze aż do wyschnięcia.

 

Maseczka ściągająca dla cery tłustej

Łyżkę zmielonych płatków owsianych i łyżką zmielonego skrzypu polnego rozetrzeć na papkę z gorącą z gorącą wodą, dodać kilkanaście kropli soku z cytryny. Masę nałożyć na twarz na około 15 minut.

 

Maseczka wygładzająca dla każdego typu cery

Łyżkę zmielonych płatków owsianych, 2 łyżeczki rozgrzanego miodu i jedno żółtko dokładnie wymieszać. Nałożyć na twarz, szyję, dekolt. Zmyć po 20 minutach.

 

Maseczka z pomidorów

Miksujemy 2 pomidory z 1 kubeczkiem jogurtu. Dodajemy 4 łyżki płatków owsianych wcześniej gotowanych przez 20 minut. Po ostudzeniu nakładamy na oczyszczoną twarz. Po 30 minutach zmywamy maseczkę.

 

Maseczka z jabłek

Ubitą pianę z jednego jajka mieszamy z utartym na tarce jednym średnim jabłkiem. Powinno być soczyste i kwaśne. Nakładamy maseczkę na 15-20 minut.

 

Maseczka z żurawin

Jedną łyżkę soku z żurawin mieszamy z jedną łyżką mąki ziemniaczanej i pianą z jednego jajka. Nakładamy na twarz na 15-20 minut.

 

Maseczka z malin

Rozgniatamy jedną łyżkę malin na papkę, wyciskamy sok, maczamy w nim gazę i kładziemy na twarz. Do soku można dodać łyżeczkę ryżowej mąki (ryż mielimy w młynku do kawy). Nakładamy na twarz na 15-20 minut.

 

Maseczka kartoflano-białkowa

Ubijamy pianę z jednego jajka, dodajemy łyżkę mąki kartoflanej. W 2 łyżkach przegotowanej wody rozpuszczamy po 1 pastylce witaminy C i B1, łączymy z mąką i pianą. Tę maseczkę trzymamy na twarzy 30 minut. Zmywamy wywarem z rumianku.

 

Maseczka z kwaszonej kapusty

Dwie łyżki lekko osączonej z soku kapusty, którą trzeba pociąć bardzo drobno, niczym nie przyprawioną kładzie się na twarz. Po 15-20 minutach zdejmuje się ją płatkami ligniny i opłukuje twarz chłodną wodą.

 

Maseczka z marchwi

Umytą, oskrobaną marchew uciera się na tarce, dodaje łyżeczkę surowego żółtka i odrobinę mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia. Po dokładnym wymieszaniu na papkę nakłada się ją dobrze na twarz. Po 20 minutach usuwa się i zmywa skórę.

 

Maseczka z białka

Ubija się pianę, gdy jest bardzo sztywna, stopniowo – nadal ubijając – dodaje się do niej 10 kropli wody utlenionej, nie silniejszej niż 5 %. Nałożyć na twarz, gdy białko wyschnie całkowicie na skórze, zmywa się ciepłą wodą.

 

Maseczka z białka i olejku migdałowego

Należy ubić na sztywno białko i delikatnie wymieszać je z 1-2 łyżeczkami olejku migdałowego. Dodać mieszając 10 kropel soku z cytryny. Masę należy pozostawić na 20 minut na twarzy.

 

Maseczka ziołowa

Łyżkę zmielonych bratków polnych, łyżkę skrzypu polnego i łyżeczkę drożdży dobrze wymieszać z przegotowaną wodą, nałożyć na twarz i przykryć gazą zmoczoną w gorącej wodzie. Zdjąć maseczkę po 20 minutach

 

Maseczka wybielająca i nawilżająca dla każdej cery

Świeży ogórek pokroić w cienkie plastry i pokryć nimi całą twarz, szyję i dekolt. Po 20 minutach zdjąć maseczkę nie zmywając skóry wodą.

 

Maseczka dla cery tłustej i mieszanej o działaniu wybielającym

Łyżkę soku z ogórka wymieszać z małą ilością świeżych drożdży, nałożyć na skórę twarzy i zmyć po 15 minutach zimną wodą.

 

Maseczka z siemienia lnianego

Łyżkę lnu zalać szklanką wody i ugotować na gęstą papkę. Po ostudzeniu nałożyć ją na twarz oraz szyję, przykrywając płatkami ligniny lub gazy. Zdjąć maseczkę po około 20 minutach i opłukać twarz chłodną wodą. Jest to maseczka dla każdego rodzaju skóry. Oczyszcza pory, zmiękcza naskórek, wygładza, uelastycznia, łagodzi podrażnienia skóry.

 

Maseczka ziołowa

1-2 łyżki ziela bratka trójbarwnego zalewamy letnim mlekiem lub dobrą śmietanką i mieszamy aż do uzyskania jednolitej papki, którą nanosimy na twarz na około 20 minut. Następnie przemywamy ciepłym naparem z rumianku lub krwawnika. Ta maseczka świetnie działa na cerę zaniedbaną, zanieczyszczoną wągrami, matową. Nadaje jaśniejszy odcień, świeżość, gładkość.

 

Maseczka rumiankowa

2-3 łyżki zmielonych suszonych koszyczków rumianku zalewa się wrzątkiem i miesza do uzyskania papki. Papkę nakładamy na twarz na 20 minut. Następnie twarz przemywamy naparem z krwawnika lub nagietka. Maseczka działa przeciwzapalnie, oczyszczająco, odświeżająco i lekko rozjaśniająco.

 

Maseczka nastolatków

1 łyżka kwiatów czarnego bzu, 1 łyżka lipy, 1 łyżka rumianku i 1-2 łyżki bratka trójbarwnego zalewamy wrzątkiem, a otrzymaną papkę trzymamy na twarzy około 25 minut. Potem twarz przemywamy naparem z szałwi i rozmarynu lub babki lancetowatej. Polecana jest szczególnie przy cerze wrażliwej, skłonnej do trądziku, podrażnień i wysypek.

 

Maseczka z porzeczek

Świeże czerwone porzeczki rozgniatamy na papkę i dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej. Nanosimy na twarz i trzymamy około 15 minut. Do przemywania stosujemy napar z szałwi, rozmarynu lub babki lancetowatej. Maseczka ta ściąga pory na twarzy i zapobiega uciążliwemu trądzikowi.

 

Maseczka z jogurtu

Wymieszać trochę jogurtu z twarogiem. Powstałą papkę nałożyć na twarz na 20 minut. Kwas mlekowy zawarty w jogurcie jest doskonały na tłustą cerę z rozszerzonymi porami. Twaróg działa nawilżająco.

 

Peeling do cery tłustej

Mieszamy mydło w płynie (najlepiej o neutralnej wartości pH) ze zwykłym cukrem. To „słodkie” mydło należy nałożyć na twarz i masować skórę okrężnymi ruchami od brody do czoła. Kryształki cukru oczyszczą pory i złuszczą zrogowaciały naskórek. Mydło natomiast zamknie pory, zlikwiduje zanieczyszczenia i warstewkę tłuszczu. Po kilku minutach płuczemy twarz letnią wodą.

 

Peeling do cery tłustej

Mieszamy łyżkę twarogu z jedną łyżką grysiku i jedną łyżką miodu. Maseczkę starannie nakładamy na twarz. Kiedy trochę obeschnie zdejmujemy ją razem ze zrogowaciałym naskórkiem. Resztę zmywamy wodą.

 

 

UWAGA:

Przepisy były testowane na skórze tłustej, nie wrażliwej, nie podrażnionej i nie uczulonej na żadne produkty.

 

 

 

 

Dokument chroniony prawami autorskimi

Danuta Anglart

Wolsztyn 2005