Fosfatydyloseryna, seryna


 
Seryna

źródłó obrazka: http://www.sunysb.edu/chemistry/molecules/aa.html

 

Fosfatydyloseryna, seryna. Seryna (kwas L-alfa-amino-beta-hydroksypropionowy, Ser) jest aminokwasem endogennym, cukrotwórczym. Niezbędny do syntezy białek oraz budowania serynofosfatydów (fosfatydyloseryna). Dekarboksylacja seryny prowadzi do powstania kolaminy. Kolamina, czyli aminoetanol (etanolamina) to amina biogenna będąca składnikiem kefaliny (fosfatydyloetanolaminy) wchodzącej w skład mózgu. Niezbędna jest także do wytworzenia lecytyny, sfingozyny (po połączeniu z palmitylo-CoA) i acetylocholiny. Seryna może być przetworzona w glicynę. Seryna jest więc niezbędna do syntezy sfingolu i tym samym sfingomielin w mózgu. Bierze udział w syntezie puryn i pirymidyn (nukleotydów). Właśnie przez to seryna oraz fosfatydyloseryna wpływają na czynności i strukturę mózgu. Podawanie seryny jak i fosfatydyloseryny prowadzi do usprawnienia procesów zapamiętywania i odtwarzania informacji. Zwiększają zdolności percepcji (odbioru) i zdolności poznawcze. Seryna nasila procesy kodowania i konsolidacji w neuronach mózgu. Fosfatydyloseryna (powstaje w organizmie z seryny) aktywuje kinezę białkową C w mózgu.

W lecznictwie były niegdyś stosowane preparaty zawierające fosfatydyloserynę pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Obecnie seryna jako aminokwas i fosfatydyloseryna weszły w skład preparatów z grupy suplementów diety i mogą być stosowane w celu podniesienia wydolności psychicznej organizmu. Seryna pobudza również wytwarzanie przeciwciał (działanie immunostymulujące). Naturalnymi źródłami seryny i fosfatydyloseryny mogą być mleczko sojowe i mózg. Dawki – 1 g 2-3 razy dziennie.

 
Seryna



 

Fosfatydyloseryna